Κοινωφελής ανεργία

Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων συμπαρασύρει και τον ΟΑΕΔ. Η συνεχής αποδυνάμωση του οργανισμού, παρά το τεράστιο ποσοστό ανεργίας που πληγεί τη χώρα μας τα τελευταία δέκα έτη και την τρομερή εκτόξευση των ανέργων τον τελευταίο χρόνο, σε συνδυασμό με την «ημιεργασία» αναστολών και Συνεργασίας, δείχνει ξεκάθαρα το τέλος μιας εποχής που επουδενί  δεν έχει προορισμό την αναχαίτιση της εργασίας, παρά μόνο την πλήρη διαστρέβλωσή της.

Στην άμεση ανάσχεση του προβλήματος της ανεργίας σκόπευε ο οργανισμός, μέσω της δράσης προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, με σκοπό την επανένταξη μακροχρόνιων άνεργων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, με συνδυαστικές δράσεις κατάρτισης και πιστοποίησης, συντελείται η απόκτηση δεξιοτήτων, ώστε να είναι ευκολότερη η μελλοντική εύρεση εργασίας.

Το όφελος αυτού του «ελαστικού μοντέλου-επανένταξης», το οποίο τα τελευταία χρόνια διενεργείται με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ήταν διπλό. Από την μία, οι ωφελούμενοι και από την άλλη, η κάλυψη κοινωνικών αναγκών με τη σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας, καλύπτουν πάγιες ανάγκες καθαριότητας, πρασίνου, συντήρησης και διοικητικών υπαλλήλων, από το παρόν πρόγραμμα. Η απαγόρευση μόνιμων προσλήψεων και ο περιορισμός στους συμβασιούχους, δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα  στη λειτουργία των υπηρεσιών του εκάστοτε Δήμου. Κάτι το οποίο διαφαίνεται έντονα από τη ζήτηση που έδειχναν οι διοικήσεις σε προσωπικό, μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Για το 2021 δεν προβλέπεται νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Αιτιολογείται στη μείωση των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα η μείωση των πόρων να καθιστά αδύνατη τη δράση. Όμως το πρόγραμμα ήταν συγχρηματοδοτούμενο, με το μεγαλύτερο μέρος να καλύπτεται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Σε καμία περίπτωση λοπόν, δεν μπορεί το εκάστοτε υπουργείο να φωνάσκει τη μείωση εισφορών του τρέχοντος έτους, ως ανακούφιση εργοδοτών και αύξηση μισθών των λιγοστών πλέον μισθωτών ως όφελος του, τη στιγμή που ανταποδοτικά προγράμματα μπαίνουν «σε πάγο».

Σε καμία περίπτωση, κανείς δεν υποστηρίζει ελαστική μορφή εργασίας και μισθούς ανέχειας. Η σταθερή εργασία, η μείωση των ανέργων, η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και η συνεχής εκπαίδευση πρέπει να είναι προτεραιότητα και αυτό είναι αρμοδιότητα του ΟΑΕΔ, ο οποίος μετατρέπεται σε παζάρι –μεσολαβητή διαλογής των πιο φθηνών εργατικών χεριών προς ιδιώτες επιχειρηματίες. Όχι με σκοπό την αφομοίωσή τους, αλλά οδηγώντας προς την πλήρη κατάλυση των εργατικών σχέσεων.

Οι Δήμαρχοι της χώρας σιωπούν εκκωφαντικά, εμπρός σε αυτή την επιλογή. Οι ίδιοι, που μέχρι πρότινος διέδιδαν με κάθε τρόπο την αναγκαιότητα του προγράμματος για την ορθή λειτουργία των υπηρεσιών.

Τι έγινε ξαφνικά και  δεν χρειάζονται πλέον εργατικό δυναμικό; Μήπως το γεγονός ότι επιτράπη από το υπουργείο Εσωτερικών οι συμβάσεις εκτός ΑΣΕΠ με αιτιολογία κόβιντ, εξυπηρετεί «τις πελατειακές/εκλογικές» δεσμεύσεις του εκάστοτε διοικούντα προς φίλους/ συνεργάτες/ συντρόφους, σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές αναθέσεις όπως φύλαξης/καθαριότητας/πρασίνου;

Οι τακτικές αυτές οδηγούν την ανεργία σε ένα φαύλο κύκλο. Καθιστά φθηνότερα τα (φθηνά) εργατικά χέρια, καταλύει κάθε δέσμευση μονιμότητας σε ιδιωτικό και δημόσιο φορέα, τη στιγμή που υπηρεσίες ιδιωτικοποιούνται με συστηματικές αναθέσεις. Καταργεί κάθε δυνατότητα του οργανισμού να στηρίξει και να επανεταξει τους άνεργους. Ιδίως αυτούς που αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα, οι άνω των 60.

Δύσκολο και αβέβαιο παρόν, δυσβάσταχτο μέλλον και απατηλό όνειρο η καλυτέρευση των εργατικών δικαιωμάτων του ευάλωτου ενεργού πληθυσμού.

«Για το καλό μου»

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.