Ημερολόγιο καταστρώματος-Καραντίνα 2

Αυτή τη φορά το παρακάναμε με γιατρούς στα παράθυρα

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται πλέον σε αποδρομή και είναι ίσως κατάλληλη ώρα να εκφραστούν ορισμένες ελεύθερες σκέψεις σχετικά με την αντιμετώπισή του. Ένας τέτοιος τρόπος θα ήταν να βάλουμε τη θέση της χώρας σε μια λίστα, να πούμε ότι τα πήγαμε καλύτερα από άλλες τεχνολογικά πιο προηγμένες χώρες και να χαρούμε. Ή αντίστοιχα να κοιτάξουμε αυτές τις χώρες που τα πήγαν καλύτερα και να κάνουμε αντιπολίτευση. Χμμ..όχι εδώ όμως.

Η μικρή αυτή ανάλυση αφορά περισσότερο τον λεγόμενο κοινό νου: Ας ξεκινήσω με αυτό που θεωρώ βασικότερο: τα τεστ. Πριν από 2-3 μέρες ανακοινώθηκε ότι θα μπει πλαφόν στην τιμή τους. 40€ το μοριακό, 10€ το rapid. Υπάρχει κάποιος από εμάς που δεν σκέφτηκε αυθόρμητα, ότι τώρα θα πάει πιο εύκολα ο πολύς κόσμος να κάνει τεστ; Εάν αυτό είχε αποφασιστεί νωρίτερα, πχ στις αρχές Οκτώβρη, αναλογίζομαι πόσο διαφορετικά θα ήταν τα δεδομένα. Πόσες λιγότερες επαφές με επιβεβαιωμένους φορείς θα είχαν γίνει, πόσοι άρρωστοι λιγότεροι, πόσοι λιγότεροι νοσηλευόμενοι, πόσοι λιγότεροι θάνατοι, πόση λιγότερη θλίψη και φόβος!

Σε πηγαδάκια, όταν σε ανύποπτο χρόνο συζητούσαμε ότι θα έπρεπε η εξέταση να μπορεί να γράφεται από γιατρό και τον τεστ να γίνεται με κάλυψη από το ασφαλιστικό ταμείο, ο αντίλογος ήταν ότι ο καθένας θα έτρεχε να κάνει τεστ.

Ε, ας έκανε! Τώρα μας στοίχισε λιγότερο η κατάσταση αυτή;

Greece introduces COVID-19 restrictions as cases rise to 339 and 9 deaths | Neos Kosmos

Ως δεύτερο σοβαρό θέμα θα βάλω την επικοινωνία. Αυτή τη φορά το παρακάναμε με γιατρούς στα παράθυρα. Το αποτέλεσμα ήταν μεγαλύτερος τρόμος στους ήδη τρομαγμένους και μεγαλύτερη αντίδραση από τους αρνητές (sic). Ελάχιστες ήταν οι ψύχραιμες φωνές και ο έγκυρος επιστημονικός λόγος. Κατά τα άλλα η επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ με πολλές αρρυθμίες. Τα πρόσωπα άλλαζαν, τα νούμερα σαθρά κλπ. Αυτό έχει ήδη συζητηθεί ευρέως. Η κυβέρνηση σε κάποια στιγμή αποφάσισε το ελληνιστί “απαγορευτικό” και κατά κόσμον lockdown. Καμία αντίρρηση. Εκεί που έφτασε η κατάσταση ήταν μονόδρομος.

Ωστόσο η χαλαρότητα εφαρμογής του δυσκολεύει πολύ την άρση του. Είναι σα να θέλει κάποιος να χάσει 5 κιλά σε τρεις εβδομάδες αλλά να τρώει και 1-2 σοκολάτες τη μέρα με την ανοχή του διαιτολόγου. Ε, δεν θα τα χάσει τόσο γρήγορα, πώς να το κάνουμε!

Οπότε ζήσαμε ένα απαγορευτικό όπου ο κάθε επιχειρηματίας λιανικής και εστίασης, βλέπει την επιχείρησή του να ματώνει οικονομικά και τους συνταξιούχους αργόσχολους να πίνουν καφέ αμέριμνοι έξω από τα take away. Με τις μάσκες στο σαγόνι! Ο ιστορικός του μέλλοντος θα εφεύρει τον όρο “Μετακίτς” για να περιγράψει αυτή την αντιαισθητική συνήθεια..

Μιας που ήρθε τώρα το θέμα στις μάσκες, έχω μια προσωπική ερώτηση, ως προς την αποτελεσματικότητά της. Εφόσον έγινε υποχρεωτική μέσα κι έξω και δεν λειτούργησε, ούτε εδώ, ούτε στη Γαλλία πχ, μήπως τελικά δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο μας την διαφήμιζαν, τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους; Μήπως είχε δίκιο ο κος Τσιόδρας όταν στο πρώτο κύμα μιλούσε για τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από την ψευδαίσθηση της ασφάλειας που παρέχει;

Όσον αφορά το σύστημα υγείας, θεωρώ πως τελικά τα κατάφερε. Χάρη στις ανθρώπινες υπερπροσπάθειες φυσικά και όχι τόσο χάρη στις διοικητικές πρωτοβουλίες. Προφανώς και υπήρξαν αρρυθμίες, αλλά νομίζω ότι σε γενικές γραμμές κρατήθηκε. Είδαμε και αεροδιακομιδή διασωληνωμένων. Έλιωσαν οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ αλλά κερδήθηκε ο αγώνας. Προσωπικά, χαίρομαι που δεν έχω κάνει ιδιωτική ασφάλιση και εμπιστεύομαι το ΕΣΥ.

Εκεί που πατώσαμε πιθανώς, είναι στο ζήτημα της ψυχολογικής διαχείρισης. Τα κανάλια έκαναν τη βρώμικη δουλειά πουλώντας τρόμο. Την ίδια ώρα οι πάτοι των απόπατων της δημοσιογραφίας γράφουν για εμβόλια που θα μας τα κάνουν και θα γίνουμε ζόμπι, ενώ οι εύπορες κυρίες και οι κάθε λογής αρνητές τα επιβεβαιώνουν στα πηγαδάκια τους πίνοντας αμέριμνοι το take away καφεδάκι τους.  Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η διαχείριση του μαζικού εμβολιασμού τόσο πρακτικά, όσο και επικοινωνιακά.

Κλείνοντας, θα αναφέρω ένα ζήτημα διόλου αμελητέο στην πρακτική διαχείριση και αφορά τον τρόπο που μια οικογένεια θα εξασφάλιζε την τροφοδοσία της σε περίπτωση που βρίσκονταν θετικά μέλη της, άρα είναι όλοι δυνητικοί μεταδότες. Θα μπορούσε να υπάρχει ειδική υπηρεσία, όπου να μπορέσεις να παραγγείλεις τα είδη πρώτης ανάγκης σου, χωρίς να χρειαστεί να βγεις έξω. Ξέρω ότι μερικές επιχειρήσεις το παρέχουν στους πελάτες τους. Μιλώ όμως για κρατική δομή. Με απόλυτη αυστηρότητα στην επιτήρηση της καραντίνας του θετικού και με ταυτόχρονη απόλυτη συνέπεια στην τροφοδοσία του. Είναι εις γνώση μου αρκετές περιπτώσεις όπου ο θετικός βγήκε κανονικά να κάνει τις δουλειές του σα να μην συμβαίνει τίποτα.

Καλό μας Δεκέμβριο!

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.